Algemeen
Kies uit elk vak naar eigen smaak en behoefte. Vind je aardappels niet lekker? Dan neem je volkoren couscous. Geen zin in vis of vlees? Dan kook je vanavond linzen of met noten. Zo krijgt jouw lijf alle vitamines, mineralen, vezels en calorieën binnen
die het nodig heeft om fit te blijven.
Groenten en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super. Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling.
Smeer- en bereidingsvetten
Groente gebakken in wat zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E. Vet is een best complexe
stof.
Vis, peulvruchten, vlees en ei
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu. Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit.
Brood, graanproducten en aardappelen
De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel op een zonnig terras, volkoren spaghetti perfect opgerold om je vork. De toppers uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.
Dranken
Voor je lichaam heb je elke dag drinken nodig, maar extra suiker? Nou nee. Daarom vind je in dit vak van de Schijf van Vijf de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Wat je aan vocht verliest
vul je vooral aan met drinken.